top of page

KESTÄVYYSTESTIT

Tältä sivulta löydät yleisimmät SporTestin tarjoamat kestävyystestit. Laboratoriotesteissä meillä on käytössä kestävyyden mittaamiseen Telineyhtymän juoksumatto, Monarkin LC6 polkupyöräergometri ja HURLabsin FP4 voimalevy. Lisäksi kenttäolosuhteissa voimme testata myös useita muita kestävyyslajeja (esim. hiihto, rullahiihto, soutu ja juoksu).

Juoksumattotestit

Juoksumattotestillä selvitetään testattavan aerobinen ja anaerobinen kynnys ja haluttaessa testi voidaan viedä maksiimiin asti, jolloin laktaatin poistumisnopeus on myös selvitettävissä. Testi voidaan tehdä juoksijalle vakiokulmalla tai mäkimallina hiihtäjälle (sauvojen kanssa) tai suunnistajalle (juoksumaton mäkimallivalmius on tarjolla myöhemmin). Testissä suorituksen nopeutta/kulmaa lisätään nousujohteisesti. Tietyin väliajoin testattavalta otetaan sormenpäästä verinäyte, josta analysoidaan laktaattipitoisuus. Testiaikaisen sykkeen, vauhdin ja laktaatin perusteella määritetään sykerajat ja kynnysvauhdit.

Ylläolevassa kuvassa on esitetty juoksemalla suoritettu maksimi kynnys-laktaattitesti, josta näkyy aerobisen (AerK) ja anaerobisen (AnK) kynnyksen sykkeet ja vauhdit. Lisäksi nopeuskestävyysalue (NK) voidaan määrittää.

Polkupyöräergometritestit

Polkupyöräerometritestillä selvitetään aerobinen ja anaerobinen kynnys ja haluttaessa testi voidaan viedä maksiimiin asti, jolloin laktaatin poistumisnopeus on selvitettävissä. Testisuorituksessa polkija pyrkii pitämään tasaista poljinnopeutta (kadenssi) ja tehoa (W) lisätään nousujohteisesti. Säännöllisin väliajoin testattavalta otetaan sormenpäästä verinäyte, josta analysoidaan laktaattipitoisuus. Testiaikaisen sykkeen, tehon ja laktaatin perusteella määritetään sykerajat ja kynnystehot.

 

Submaksimaalisissa yksi tai useampi portaisissa polkupyöräergometritesteissä voidaan arvioida maksimaalista hapenkulutusta (VO2MAX) ja polkemistehoa. Näitä testejä ovat mm. Ã…strand, WHO, YMCA ja PVC.

 

Anaerobista polkupyöräerometritestiä (esim. Wingate) käytetään anaerobisen tehon, - kapasiteetin ja - suorituskyvyn testaamiseen. Testiä suositellaan käytettäväksi lajissa, jossa työskennellään anaerobisella alueella ja suoritukset ovat räjähtäviä mm. jääkiekko, jalkapallo, salibandy. Testi voidaan suorittaa 30 tai 60 sekunnin testinä, jossa polkija polkee maksimaalisen määrän kierroksia etukäteen määritetyllä kuormalla. Heti suorituksen jälkeen voidaan testattavalta mitata veren laktaattipitoisuus 1, 4, 7 ja 10 minuutin kohdalta ja määrittää laktaatin poistumisnopeus. Lisäksi määritetään keskimääräinen teho ja huipputeho.

Ylläolevassa kuvassa on esitetty Monark LC6 polkupyöräergometrillä suoritettu maksimi kynnyslaktaattitesti, josta näkyy Aerobisen ja Anaerobisen kynnyksen sykkeet ja tehot. Lisäksi nopeuskestävyysalue (NK) voidaan määrittää.

Triathlontesti

Triathlontesti soveltuu hyvin kokeneemmille lajin harrastajille. Testi suoritetaan testiasemalla. Testissä suoritetaan ensin kynnyslaktaattitesti pyöräillen, jonka jälkeen suoritetaan kynnyslaktaattitesti juosten juoksumatolla. Molemmissa testeissä kuorman kesto on kolme minuuttia ja jokaisen kuorman lopussa mitataan veren laktaattipitoisuus.

​

Pyöräilytesti lopetetaan anaerobisen kynnyksen selvittyä, jonka jälkeen 15 min aktiivinen palauttelu ennen juoksutestiä. Juoksutestin voi lopettaa kynnysten selvittyä tai maksimaaliseen suoritukseen.

​

Testistä selviää aerobinen - ja anaerobinen kynnys, kynnysvauhdit, PK, VK ja MK aluetta vastaavat harjoitussykkeet sekä tehot eli watit (pyöräily).

Kenttätestit

Lajiolosuhteissa suoritettavilla kenttätesteillä voidaan testata useita henkilöitä samanaikaisesti. Kenttätesteillä pystytään testaamaan henkilöä melkein missä tahansa kestävyys lajissa. Samoin kuten laboratoriotestissä, kenttätestissä selvitetään testattavan aerobinen ja anaerobinen kynnys ja haluttaessa testi voidaan viedä maksiimiin asti, jolloin laktaatin poistumisnopeus on myös selvitettävissä. Kenttätestit ovat useimmiten sykeohjattuja. Kenttätestejä voidaan käyttää esim. juoksussa, pyöräilyssä, uinnissa, soudussa, luistelussa, hiihdossa, rullaluistelu/-hiihto jne.

 

Maksimaalinen anaerobinen suorituskykytesti (MART) testi kuvastaa hermolihasjärjestelmän toimintakapasiteettia kestävyysurheilussa. Testi voidaan tehdä juoksemalla tai polkupyöräergometria hyväksi käyttämällä, joihin yhdistetään hypyt voimalevyllä. Lisäksi laktaattipitoisuudet määritetään säännöllisin väliajoin.

Anaerobiset hyppytestit

Anaerobisilla hyppytesteillä mitataan alaraajojen ojentajalihasten mekaanista tehoa, jonka perusteella voidaan arvioida anaerobista tehoa ja kapasiteettia sekä työskentelevien lihasten happamuuden sietokykyä. Voimalevyllä tehdään maksimaalisia ponnistuksia ylöspäin kädet lanteilla (kesto 15, 30 tai 60 sekuntia). Testattavan on pyrittävä laskeutua aina samaan polvikulmaan (90 asteen kulmaan), jolloin tulokset ovat luotettavia.

 

Testin yhteydessä voidaan mitata myös laktaatin poistumisnopeutta. Hyppelytestit soveltuvat parhaiten lajeihin joissa työskentelyjaksot ovat lyhyitä ja tehokkaita.

Ylläolevassa kuvassa on esitetty HURlabsin voimalevyllä suoritettu anaerobinen hyppytesti, josta näkyy teho/painokilo (W/kg) muutokset suorituksen ajalta. Ensimmäiset 15 sekuntia kuvaa anaerobista tehoa ja sekä nopeusvoima ominaisuutta. Keskiteho 60 sekunnin hyppelytestissä kuvaa anaerobista kapasiteettia sekä reiden ojentajalihasten kykyä tehdä työtä happamissa olosuhteissa.

bottom of page